Music story: Ce înseamnă Brexit pentru industria muzicală

La ceva mai bine de o săptămână de la votul prin care britanicii au decis ca ţara lor să iasă din UE, încercăm un rezumat al felului în care decizia lor influentează industria muzicală. Majoritatea muzicienilor și a altor oameni din industria muzicală din Regat au avut o poziţie clară în direcția Remain. Votul a venit cu o zi înainte de începerea festivalului de la Glastonbury, iar rezultatele fix în prima zi de festival declanşând o mulţime de reacţii, inclusiv din partea organizatorilor de acolo:

Artiştii au fost la fel de vocalila unison. Într-unul dintre puţinele momente în care au fost pe aceeaşi poziţie, fraţii Gallagher de la Oasis şi-au exprimat pe Tweeter surprinderea legată de alegerea compatrioţilor lor cu Liam scriind:

"Stop the world im getting off LG X"

postare cu aproape 12.000 de re-tweets şi mai bine de 14.000 de like-uri.

Lilly Allen a fost cea mai vocală şi sinceră spunând tot pe Twitter:

Well millennials. We're really really fucked.

Ellie Goulding cu un ton ceva mai soft a scris "Heartbroken to hear the news" iar mesajul lui Chris Martin în numele trupei Coldplay a sunat cam aşa "As a band we Love playing in and being a part of Europe. This decision does not represent us or indeed most of our generation and the generation following us. One day hopefully more unity will come about and we encourage our fans to work for that as hard as we will. Love Chris.”

The BPI (British Phonographic Industry) care reprezintă întreaga industrie muzicală britanică au dat un comunicat oficial imediat după anunţarea rezultatelor votului, comunicat care spune cam aşa:

We will, of course, press the government to swiftly negotiate trade deals that will ensure unimpeded access to EU markets for our music and our touring artists. 

cu o îngrijorare evidentă în ceea ce priveşte climatul în care urmează să se întâmple relaţiile dintre părţi. Rămâne de văzut dacă şi reprezentanţii UE vor fi dispuşi să negocieze şi exact în ce direcţie.

De ce reacţia asta din partea muzicienilor?

Lucrurile sunt destul de clare în ceea ce priveşte potenţialele schimbări din lumea muzicală dacă Marea Britanie iese cu adevărat din UE (formal acest lucru nu s-a întâmplat înca). Dincolo de reacţia emoţională a artiştilor, sunt destul de multe aspecte tehnice care trebuie luate în calcul. Ca să rezumăm, am putea împarți câteva din posibilele "probleme" în două categorii. Ar fi în primul rând implicațiile directe:

- legile care reglementează drepturile de autor și care sunt valabile în toată Uniunea Europeană posibil să se schimbe, cu implicații directe pentru artiști, în sensul în care protejarea drepturilor nu mai este garantată - lucru care poate duce la un blocaj în ceea ce înseamnă vânzarea şi difuzarea de muzică între cele două parţi UK-UE

- creșterea costului efectiv al produselor muzicale, atât în formă fizică cât și în formă digitală, prin introducerea de TVA și de eventuale alte taxe

- industria muzicală britanică va pierde cel mai probabil partea sa din suma de 1 miliard de euro pe care UE o acordă industriilor creative, implicit muzicienilor; în momentul ăsta britanicii sunt cei mai buni la absorbția de fonduri pe tema asta cu 46% din proiecte finanțate, bani din care multe proiecte şi trupe au primit finanţare

Ar fi apoi implicaţiile indirecte, cele care fac referire la industriile conexe celei muzicale şi aici vorbim în primul rând de turism. Astfel:

- deplasarea în spațiul Schengen poate deveni complicată atat pentru trupe cât și pentru cei care merg la concerte; pentru noi posibil să apară controale suplimentare la intrarea pe teritoriul britanic, posibil chiar vize

- drept consecință costurile de deplasare pentru artiști și echipele lor vor crește semnificativ în cazul în care se introduce taxă de intrare în Marea Britanie și invers, taxă pentru britanici de a deplasa oameni și echipamente în UE

- zborurile care conectează UE și Marea Britanie ar putea deveni mai puține și mai scumpe; în momentul ăsta există așa numita înțelegere "open skies" care evident se poate modifica

- accesul la sistemul de asigurări medicale care acoperă spatiul UE; posibil să nu mai avem acces gratuit la sistemul medical britanic în caz de urgență; la concerte și festivaluri e important să fim asigurați zic eu :)

Deocamdată te poţi bucura de muzică fără probleme!

E greu de imaginat acum care sunt toate posibilele implicații însă un lucru e cert, lucrurile nu vor mai fi la fel nici în muzică dacă Marea Britanie iese din UE.

Accesul şi aşa foarte complicat al trupelor de la noi către producatorii şi promoterii din Marea Britanie posibil să fie îngreunat ceea ce nu ne bucură deloc. Ca şi consumatori de concerte şi festivaluri desemenea ar exista posibilitatea să avem ceva piedici în a merge în UK să ne bucurăm de muzică. Până cand însa vor veni aceste schimbări, dacă intr-adevăr se va ajunge acolo, poţi să mergi liniştit la un festival în Marea Britanie pentru că nu sunt deloc puţine. Ai aici un index care vorbeşte de la sine despre ce înseamnă muzica în UK.

Eu iţi recomand din lista de festivaluri rămase până la sfârşitul anului Reading & Leeds Festival - un festival care se întamplă simultan în cele două oraşe din Anglia cu un linup perfect şi o atmosferă pur britanică, apoi T In The Park Festival - cel mai mare şi mai frumos festival din Scoţia cu un vibe care nu poate fi întâlnit decât în Highland şi V Festival dacă preferi un lineup combinat şi cu ceva pop-stars.

Orice s-ar întâmpla în Marea Britanie şi în orice direcţie ar apuca-o Europa, deja ai alternativa festivalurilor de la noi care în sfarșit arată ca afară. Vine imediat Electric Castle şi nu peste mult timp Summer Well. So, ţi-ai luat bilet?

Surse foto: 1,2.

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.