Jocuri care au distrus vieți

Indiferent dacă le joci ocazional sau constant, fără prea mari întreruperi, jocurile îți pot veni de hac atunci când ți-e lumea mai dragă. Ți-amintești probabil de știrile care curgeau gârlă anul trecut pe vremea asta, despre preaînflăcărații fani ai Pokémon Go. Unii au fost tâlhăriți, unii înjunghiați, alții împușcați mortal. În Australia, cineva a intrat cu mașina în gardul unei școli, iar doi americani au căzut de pe o stâncă în plină zi, neputându-și lua ochii de la ecranele telefoanelor mobile.

Și faimosul Solitaire a făcut victime în „cariera” lui de cel mai jucat joc din toate timpurile. De exemplu, în 2006, un funcționar al Primăriei din Albany (New York) a fost dat afară după șase ani în serviciul public pe motiv că se juca Solitaire, în loc să muncească.

Poate că cele mai cunoscute cazuri de vieți distruse din cauza jocurilor vin din zona comunității StarCraft. În 2005, un sud-corean în vârstă de 28 de ani a murit la capătul unui maraton de 50 de ore de StarCraft. În 2015, Asociația Sud-Coreeană de eSports a anunțat că nouă persoane, între care doi jucători de top de StarCraft2 și un jurnalist de gaming, au fost arestați pentru luare de mită. Un an mai târziu, încă un jucător a ajuns în mâinile poliției din aceleași considerente.

Controversat sau nu, Second Life a făcut tot soiul de furori. În 2008, o femeie a descoperit că personajul soțului ei din joc avea o aventură cu un personaj de sex feminin, motiv pentru care soția geloasă a intentat divorț… O situație oarecum similară a pățit și un american, care a descoperit că soția lui ducea o viață dublă – avea o aventură cu un bărbat și în Second Life, și în viața reală… Soțul gelos a oprit, într-o bună zi, conexiunea la internet, ceea ce a atras furia soției și un pumn în față din partea acesteia. A doua zi au divorțat…

Cu urcușurile și coborâșurile ei, viața este extrem de complexă. Atât de complexă încât, cu o singură greșeală, poți să ajungi ori la bal, ori la spital. Trei jucători de Sudden Attack, un shooter multiplayer free-to-play, s-au apucat într-o bună zi să vândă cheaturi pentru acest joc. Făceau asta pe un site, dar și printr-o transmisiune live, în văzul tuturor… După ce au strâns 80.000 de dolari, s-au trezit cu poliția la ușă și viața lor a luat-o pe alt drum...

Lista continuă cu două dintre cele mai jucate titluri din toate timpurile – FIFA și Counter-Strike: Global Offensive. CSGO s-a aflat anul trecut în centrul unui scandal monstru după ce s-a descoperit că tot mai multe site-uri de pariuri sponsorizau streameri, jucători și chiar echipe. Numărul impresionant de mare de astfel de site-uri, care nu doar că destabilizau piața, dar se și adresau minorilor, a atras atenția autorităților, dar măsuri concrete au fost luate abia după ce youtuberul HonortheCall a făcut niște dezvăluiri senzaționale în acest sens.

Cât despre FIFA, scandalul pariurilor ilegale le-a adus lui Dylan Rigby și Craig „NepentheZ” Douglas o amendă de 265.000£, fără taxele de judecată. Cei doi erau proprietarii unui site care-i încuraja pe utilizatori – majoritatea minori – să folosească monede FIFA (cumpărate cu bani reali) pentru a pune pariuri legate de evenimente sportive.

Unul dintre cele mai sângeroase cazuri în care un joc a distrus vieți s-a petrecut în 2008, când două clanuri din Lineage II s-au luat la bătaie în viața reală dintr-un motiv aberant, petrecut în timpul unui meci virtual. S-a lăsat cu răni multiple, grave, un deces și – culmea – multe amenințări cu moartea…Ca să încheiem pe un ton mai neobișnuit, vă prezentăm cazul unui adolescent olandez care l-a bătut-măr în realitate pe posesorul unor obiecte rare (și virtuale!) în RPG-ul RuneScape. Autorul atacului voia să pună mâna pe acele obiecte și să și le însușească. Curtea Supremă de Justiție din Olanda a decis ca hoțul să execute 144 de ore în folosul comunității

Morala:

Hai să nu luăm jocurile atât de în serios. Hai mai bine să Becks’s & Chill :)

 

Surse foto: Second Life, CSGO  

 
 
 
 
 
 
Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.