16 Aprilie - Record Store Day - Sărbătoarea muzicii independente

Ce este mai exact Record Store Day?

Record Store Day (RSD) este considerată în lumea muzicii, ziua aniversară a muzicii independente. Povestea RSD a început in 2007 ca o initiativă a micilor comercianți de muzică din America si a adunat la prima sa ediție din 19 Aprilie 2008 un număr de aproape 1400 de magazine de muzică independente de pe întreg cuprinsul Statelor Unite, dar și mii de magazine din întreaga lume.

Povestea a fost imediat adoptată de cea mai mare parte dintre artistii din întreaga lume și a devenit un prilej unic de a aduce împreună artiștii, casele de discuri independente, magazinele de muzică si distribuitorii independenți pe de-o parte și publicul care consumă muzică direct de acolo de unde "se fabrică" pe de altă parte.

RSD este de asemenea un moment unic în care case de discuri independente, artiști aflați la început de drum sau magazine independente mai mici sau mai mari pot să intre în contact direct cu publicul în magazine, lucru imposibil altfel în mediul de azi în care cei puternici financiar au prioritate de expunere și promovare. Este ziua în care idolii coboară printre noi si îi gasim "la raft".

2009

În 2009, Jesse Hughes de la Eagles of Death Metal s-a declarat ambasador oficial al RSD pentru a arăta cât de importantă este susținerea universului muzicii independente de catre comunitatea artistică, iar de atunci printre ambasadorii RSD s-au numarat Josh Homme (Eagles of Death Metal, Them Crooked Vultures, Queens of the Stone Age), Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Jack White, Chuck D și Dave Grohl.

2016

În 2016, ambasadorii oficiali ai RSD sunt cei de la Metallica. La prima ediție din 2008 cei de la Metallica și-au petrecut ziua de 19 aprilie într-un magazin de muzică din San Francisco numit Rasputin Music și de atunci au venit cu câteva ediții speciale de album pentru RSD. Anul acesta Metallica lansează cu ocazia acestei zile speciale un album live din celebra locație pariziană Bataclan: http://www.recordstoreday.com/NewsItem/5944

De altfel, și ei și alte trupe importante pregătesc pentru acestă zi lansări în premieră, unicate de RSD (vinil, CD sau digital sale). Există trei categorii de materiale muzicale lansate de RSD:

  • RECORD STORE DAY EXCLUSIVE RELEASES
  • RECORD STORE DAY LIMITED RUN/REGIONAL FOCUS RELEASES
  • ‘RECORD STORE DAY FIRST’ RELEASE

România

În Romania, piața de muzică nu susține organizarea unor evenimente de mare amploare de Record Store Day și asta pentru că abia dacă putem găsi căteva magazine de muzică, iar dacă le găsim sunt atât de puține încât e greu să vorbim despre crearea unui vibe într-o anume zi sau despre mobilizarea muzicienilor de la noi in jurul lor. Lucrurile vor sta diferit în câtiva ani probabil atunci când vânzările de muzică vor susține industria din spatele fenomenului muzical. Totuși dacă vei vizita magazinele de muzică pe 16 aprilie s-ar putea să ai o surpriză :) Un vinil la un preț promoțional, o ediție limitată a unui album sau, de ce nu, un concert live!

Chiar, dacă ar fi să-ți cumperi măine un album de muzică, care ar fi acela?

Acest articol nu are comentarii. FII TU PRIMUL

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.