10 noutăți muzicale care aduc primăvara

1

Începuturile de an sunt mereu grele - muzica nouă se lasă așteptată, iar cea veche parcă nu te ajută să treci peste iarnă și zăpadă, nici dacă o asculți dintr-un 4X4. Nu a fost neapărat cazul și anul acesta, când The xx ne-au bucurat cu o super revenire (albumul 'I See You') sau când Ed Sheeran cu al său 'Divide' a umplut toate pozițiile din topuri timp de săptămâni bune, de nici cu forța nu mai reușesc colegii săi de breaslă să-l dea jos (o încercare timidă și ajutat de cariocă a avut-o chiar prietenul său, James Blunt, după cum se poate vedea, dar n-a ținut).

Cum am trecut de iarnă

Bine, dar ce te faci în iernile-n care n-ai astfel de noroc de muzici noi? Mergi la concerte! Haosul din Bruxelles (concert Biffy Clyro în februarie) și calmul din Amsterdam (concert Tom Chaplin – Keane în martie) m-au ajutat pe mine să supraviețuiesc iernii reci, ceea ce vă doresc și dumneavoastră pe viitor. N-o să insist asupra celor două concerte – Biffy Clyro rămân una dintre cele mai spectaculoase trupe live, iar Tom Chaplin, solistul trupei Keane mi-a dovedit că este una dintre cele mai bune voci alături de care avem norocul de a fi contemporani. A dovedit-o el și în trecut, prin niște coveruri Queen, dar în acest concert SOLD OUT de la Paradiso din Amsterdam și-a definitivat opera, sunând fără greșeală. Vă mai spun doar că Paradiso, fostă biserică din secolul XIX, oferă cel mai bun sunet pe care mi-a fost dat să-l aud la vreun concert și că aici aveți șansa să vedeți live trupa preferată chiar dacă-i o trupă mare, într-o intimitate mai ceva ca-n Controlul nostru, pentru că tuturor le place să cânte-n Paradiso.

Și iată-ne ajunși victorioși în aprilie, una dintre cele mai bogate luni în materie de noutăți muzicale, pentru că toată lumea își dorește ca piesa lui să ajungă hit de vară sau să prindă un slot din lineup-urile festivalurilor mari, și vor să-i ofere timp să crească până atunci. Prin iarnă artiștii promit noutăți – și acum le livrează. Primăvara, piesele noi răsar mai ceva ca florile.

Așa că pentru început, ca să ne cunoaștem mai bine, v-am pregătit un playlist cu 10 “zambile” proaspete.

1. Bleachers - Don't Take The Money

Pe Bleachers i-am cunoscut în 2014, când lansau single-ul de debut “I Wanna Get Better”. Și ca să lămurim problema componenței trupei, este vorba de fapt despre un singur baiat, Jack Antonoff, care se autointitulează trupă. De Jack se prea poate să mai fi dat în trecut prin FUN., băieții care cântă “We are Young” sau în colaborările pe care le are cu alți artiști pe partea de producție. De exemplu, a lucrat cu Lorde la noul ei album, “Melodrama” și legenda urbană spune că dacă ascultați cu atenție piesa pe care v-o propun aici, o puteți auzi pe fundal chiar pe Lorde, ca backing vocals. “Don’t Take The Money” e proaspătă, veselă și a fost lansata și într-un mod original – într-o piñata plină cu stickuri USB care conțineau acest nou single, lăsat de Antonoff într-o piață din New York.

2. alt-J - In Cold Blood

Întâi a fost romanticul 3WW. Acum, boom! ‘In Cold Blood’ surprinde din prima secundă și ne face o imensă poftă de albumul cel nou, ‘Relaxer’. Noroc că alt-j s-au gândit la noi și l-au devansat cu o săptămână – vom avea parte de el pe 2 iunie, timp suficient să-l ascultăm pe repeat și să învățăm toate versurile până la concertul lor de la Electric Castle de pe 15 iulie, când vom bea împreună un Beck’s în primele rânduri.

3. Kasabian - You're In Love With a Psycho

Tu amor es muy loco! urlă Kasabian în noul lor single. Serge și Tom reușesc din nou să facă un update la sound-ul Kasabian și să ne țină curioși pentru al 7-lea album al trupei, ‘For Crying Out Loud’, ba chiar reușesc să-l facă să mai vrea la un concert de-al lor pe unul ca mine, care i-a văzut deja de 5 ori. Ei zic că pe 28 aprilie o să ascultăm cel mai bun material Kasabian de până acum. Așa să fie?

4. Kendrick Lamar – HUMBLE

40 de milioane de vizualizări pe Youtube într-o săptămână. Asta pe la ei prin țară, căci la noi a fost ignorat aproape complet. Să fie oare din cauza titlului? Românul și modestia nu-s neapărat prieteni. Dar am încredere că o să vină și aici rândul lui Kendrick.

5. Dan Auerbach – Shine On Me

Știu, și eu așteptam album nou de la The Black Keys. N-avem! Deocamdată ne mulțumim cu jumătate de The Black Keys, adică Dan Auerbach, chitaristul și vocea trupei. Care pare să fi trecut peste urâtul divorț despre care se cântă pe ‘Turn Blue’, ultimul album The Black Keys, apărut în 2014. ‘Shine On Me’ e cea mai veselă piesă ce-i iese pe gură în mulți ani și astea-s vești bune pentru cei care au criticat melancolia ultimului album.

6. John Mayer - Still Feel Like Your Man

Un băiat pe care l-am ignorat până nu demult. Până la apariția primului volum din ‘The Search For Everything’, la începutul acestui an. Acum se pregătește să lanseze albumul, pe 14 aprilie, și n-am găsit încă piesă care să nu-mi placă de pe el. John Mayer e mai puțin siropos ca pe vremuri și sună mult mai matur – e totuși muzician cu patalamă și asta se simte foarte bine pe noul material, mai ales în variantele live. Plus că-n clipul de mai jos îl puteți vedea cum dansează cu niște urși panda.

7. Gorillaz - Let Me Out

‘HUMANZ’, noul material Gorillaz se vrea a fi cel mai bun album al anului. Așteptările sunt mari, în special pentru că au trecut 7 ani de la ultima lansare. Vom avea, pe 28 aprilie, 20 de piese noi de la Gorillaz și încă 6 pe varianta Deluxe, iar Damon Albarn zice că mai are 40 de cântece pregătite pentru noi. Cele 5 lansate până acum ne arată că trupa din 1998 s-a adaptat perfect la prezent, însă cu tendința de a se baza foarte mult pe colaborări, fapt care s-ar putea dovedi obositor pentru fanii loiali, care au fost alături de trupă încă de la începuturi.

8. Cold War Kids - Can We Hang On?

Ușor de recunoscut pentru cei care-au mai ascultat măcar o piesă de la ei, noul Cold War Kids se vrea o piesă mare. Dar cred că doar apariția pe coloana sonoră a unui serial/lungmetraj sau chiar spot publicitar o poate ridica din semi-anonimitate, așa cu au mai “pățit-o” în trecut cu First, care a devenit una dintre cele mai ascultate piese ale americanilor după ce-a apărut în serialul Suits și în film (“Aloha”, 2015) cu Emma Stone, Bill Murray și Bradley Cooper. Eu le doresc să le iasă, măcar cu o piesă de pe noul album, ‘L.A. Divine’.

9. Weezer – Feels Like Summer

Când o trupă care există pe Pământ din 1992 anunță album nou la nici un an după ce l-au scos pe ultimul, o poți trece liniștit la capitolul "Surprize". Numai că nu-i nimic liniștit la această piesă cu pretenții, pe bună dreptate chiar, de summer hit. Nu știu exact unde găsește Rivers Cuomo (solistul) atâta energie la 46 de ani, dar îi dorim să-l țină. Weezer, bine ai revenit! Așteptăm ‘The Black Album’, cândva, anul acesta.

10. J. Bernardt – Wicked Streets

Pe ritmuri de Chet Faker, un belgian pe numele lui Jinte Deprez, co-frontman la formatia Balthazar, reușește să plece pe un drum solo total diferit sonor de trupa din care face parte. Fructele acestei călătorii sunt trei la număr până acum, dintre care cea mai recentă este această ‘Wicked Streets’, care sună sănătos și gustos.

 

Bonus

Căutați noul single The Kooks, ‘Be Who You Are’. Nu e pe Youtube, dar merită efortul. Despre el și despre celelalte piese vă invit să discutăm în secțiunea de comentarii. Și, nu uitați să dați mai departe, să se bucure și prietenii voștri de primăvară pe un fundal sonor cum se cuvine, nu doar vecinii.

Sursă Foto: 1 

Acest articol are 1 comentariu. VEZI COMENTARIILE
Andra Borțea
"Bonusul" este acum si pe Youtube. Ieeeeei! :) 

Trebuie să fii logat pentru a putea comenta.